Eb- en vloedbodem (Deense bodem)?

Hoe werkt een kweektafel met eb- en vloedbodem (Deense bodem)?

Waarom kiezen voor een eb- en vloedsysteem (Deense bodem)? 

Hieronder zullen wij kort ingaan op de vraag waarom je zou kiezen voor een kweektafel met eb- en vloedsysteem ook wel Deense bodem genoemd.  

Eén van de voorwaarden om je planten goed te laten groeien is het geven van voldoende water. In de meest optimale situatie wordt dit water gelijkmatig verdeeld over het plantgoed. Daarnaast zijn uiteraard ook voeding en een juiste temperatuur belangrijk.  

Bekijk onze eb en vloed bodems

Water en Zuurstof

Door op vaste tijden de eb- en vloedbodem of Deense bodem vol te laten lopen met water (eventueel kan aan dit water dan ook automatisch voeding worden toegevoegd) wordt de wortelkuit volledig in het water gebracht. Op het moment dat vervolgens de eb- en vloedbodem leeg loopt wordt er automatisch ruimte gecreëerd voor verse zuurstof die optimaal door de wortelkuit wordt opgenomen. Door dit proces van wisseling tussen water en zuurstof bij de wortelkuit wordt het groeiresultaat van de plant geoptimaliseerd. U zult versteld staan van de extra groeicapaciteit. 


Open eb- en vloed systeem met Deense bodem

Het eb- en vloedsysteem met Deense bodem dat wij aanbieden betreft een open eb- en vloedsysteem. Onze kweektafelbakken zijn voorzien van een grijze eb- en vloedbodem die volledig gevuld kan worden met water tot aan de opstaande randen. Alle planten die op de eb- en vloedbodem staan (dit kan ook in Veenman kistjes zijn) nemen op deze wijze in één keer water op. Alle planten worden derhalve gelijktijdig en gelijkmatig bewaterd. De opzettijd, stand tijd en leeglooptijd verschillen voor elk type gewas.


Kwekers: eb- en vloed is het optimale irrigatiesysteem voor potteelt in kassen

Potteelt is uitermate geschikt voor teelt in een eb- en vloed systeem. De potgerbera, pothortensia, potlelie, cyclaam etc. zullen een optimale groeicurve laten zien door gebruik te maken van het eb- en vloedsysteem. Door gebruik van het eb- en vloedsysteem kan bewerkstelligt worden dat de wortels van de potplanten niet te nat worden waardoor de kans op ziektes wordt verkleind. 


Tuincentra

Ook voor tuincentra is het gebruik van een eb- en vloedsysteem met Deense bodem als verkooptafel zeer efficiënt. Door planten te verkopen op de eb- en vloedtafels komt het plantgoed dichter bij de klant waardoor deze sneller zal overgaan tot aankoop van het plantgoed. Kortom: presentatie naar de klant is optimaal Daarnaast kunnen er vele planten ineens voorzien worden van water. Dit scheelt erg veel tijd. Door de planten te plaatsen op een eb- en vloedtafel wordt er ook voor de medewerkers een ideale werkhoogte gecreëerd waardoor ook zij niet langer met een kromme rug de planten hoeven te verzorgen. Uiteraard gelden eerder genoemde voordelen voor de groei van het plantgoed van kwekers evengoed voor het plantgoed binnen de tuincentra. 


Hovenier

Ook voor hoveniers biedt een eb- en vloedtafel met Deense bodem uitkomst. In de praktijk merken wij namelijk vaak dat niet alle planten na een klus reeds zijn ingeplant. Deze worden van de aanhanger afgehaald en elders neergezet. Als gevolg van onze warme zomers dienen deze planten vervolgens regelmatig van water te worden voorzien, maar door tijdsgebrek wordt dit nogal eens vergeten met dode planten als gevolg. Door de planten op de eb en vloed tafel te plaatsen kunnen alle planten ineens bewaterd worden. Dit bespaart enorm veel tijd en zorgt ervoor dat de planten blijven leven tot de volgende klus. 


Afwateringskraan – Quick Valve en HS Valve

Door op de eb- en vloedbodem een afwateringskraan aan te sluiten kan door de kweker zelf het niveau van bewatering worden bepaald. Hiermee wordt voorkomen dat er water en voedingsstoffen verspild worden. 


Quick Valve

Door gebruik van een Quick Valve kan het water via het aanvoerpunt worden aangevoerd en kan het water via het andere afvoerpunt worden afgevoerd naar het bassin. Voordeel van de Quick Valve is dat dit werkt in één klep, de aanvoer en afvoerstromen kunnen hierdoor nooit bij elkaar komen.  Hierdoor kan het water meerdere keren gebruikt worden. Boven de Quick Valve wordt er een filter geplaatst zodat de Quick Valve niet verstopt komt te zitten met vuil.


HS Valve

De HS Valve heeft slecht een klep. Deze is uitermate geschikt om de eb- en vloedbodem vol water te laten stromen, de planten het water op te laten nemen en vervolgens de tafel weer leeg te laten stromen. Dit gaat allemaal via dezelfde klep. 

Al met al is een eb- en vloedsysteem met Deense bodem een duurzame oplossing om plantgoed optimaal te laten groeien of te onderhouden.

Bent u geïnteresseerd geraakt in een eb- en vloedsysteem?
Neem contact met ons op om uw mogelijkheden te bespreken per e-mail: info@arktrade.nl of bel ons: +31 (0)6 51 84 37 43